top of page
  • Kristal

Yaşamı Doğaçlamak

Caz müziğini ayrı bir seviyorum çünkü müziği sanki sonsuza uzatabilen ve müziğin sonsuz çeşitlilikte meyve vermesine imkan veren bir tarz. Hatta o kadar geniş ki tarzsızlığın müziği bile denebilir ona. İçine her tarzı davet edip onun sınırlarını genişletip, çeşitlendirebilir. Mesela bir hint melodisini, bir türküyü veya klasik bir eseri alır ve onu hem tutup hem de sonsuza uzatabilir, açar yorumlar çeşitlendirir. Caz bu kadar geniş kapsama alanında kendi içinde de bir çok tarzı da barındırıyor, ragtime, blues caz, dixieland, swing, bossanova, fusion vs ama onlar arasında da keskin sınır yok, tıpkı diğer tarzlarla arasında sınır olmaması gibi, geçişler serbest, uyum olduğu sürece.

Benim bu tarzla ilgili sevdiğim şey bu açıklık, potansiyelleri kullanma, çeşitlilik, doğaçlamaya açık olması, tıpkı yaşam gibi.

Dinlediğimiz müzikler bizimle ilgili çok şey anlatır. Mesela ben en çok caz, sonra geneksel etnik müzikler dinlemeyi çok severim, ama tabi rock, funk, country müzik de dinlerim ve severim.

Yaşamı da işte böyle caz gibi doğaçlıyorum, sınırlar bulursam kaldırıyorum, açıyorum, çeşitlendirip, potansiyelleri kullanıyorum. Etnik müzikler gibi de hem her yere ait gibi hem de hiç bir yere ait gibi hissetmiyorum. Anda tatmayı seviyorum. Zaten önceden belirlenen çizgilere uyararak gidemedim hiç, içim sıkıldı hep, yeni yollar yenilikler ve yaratmak içimi açar benim.


Doğaçlama bir resim yapmak bence boyama kitabı boyamaktan daha maceralı, eğlenceli, yaratıcı ve geliştirici.


Caz müziği genel olarak hiç bir duyguda uzun kalmaz, açılır da açılır ve hep genel olarak nötrde yerini tutar. İlla bir modda gitmez. Değişir. Daralır ve genişler, alçalır ve yükselir, müziği yolunun önüne uzun süre çok ağır duygu koymaz. Halini bir histe durdurmaz hatta o halinden bile çıkarır nötrler insanı.


Bana kalsa hep anın müziğini, anda akan doğaçlama müzik veya caz yaparım ama albümlere özellikle çeşitli tarzları koyuyoruz daha çok insana ulaşmak adına. Bazen akanları tutup şarkı yapmak gerekiyor bir hizmet için. Ama öyle albümler de yapacağız anda akan. Öyle işte.


Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page